Tuesday, December 16, 2008

Fashion Don'ts No. 2: The Mom Jeans

Inspired by E! Channel

































Aku sebenarnya masih boleh mempertimbangkan sesapa yang bermuffin top ni
(RUJUK: "Fashion Don'ts No. 1: The Muffin Top").

Sedikit limpahan lemak tu kekadang aku tengok agak seksi. Rasa macam nak cubit je lemak-lemak kat tepi tu, geram.

Contohnya seperti pelakon-pelakon Bollywood yang memakai Sari. Muffin top ni berlaku biasanya kerana pemakain seluar jeans yang saiznya terlalu kecil.

Di sini aku nak kongsi satu video dari youtube mengenai muffin top yang sangat comel. Dan ini contoh gadis bermuffin top yang menggiurkan.

http://www.youtube.com/watch?v=DyO-z_7Ip9c



Jadi sikit-sikit bermuffin top ni, masih boleh diterima, cuma ada hadnya. Pepandai lah korang sendiri mengukur tahap kelimpahannya itu. Masalah muffin top ini timbul juga, sebab perempuan dicipta berpinggul dan berpunggung besar, jadi, jika memakai seluar yang besar, adalah sangat tidak cantik pada rupa bentuk badan, dan biasanya pinggang seluar bersaiz besar akan turut besar, walhal pinggang perempuan itu kecil, jadi macam tak kena pulak, oleh yang demikian berlakunya kejadian memakai seluar yang bersaiz lebih kecil, yang menyebabkan kes muffin top berlaku.

Ini membawa aku pada Fashion Don'ts yang kedua. Ada pula yang tidak suka memakai seluar yang ketat, jadi mereka mengambil jalan untuk memakai seluar yang besar, dan high waist (jangan dikelirukan dengan fesyen high waist). Jadi, kalau masa tunduk atau duduk, masalah menampakkan garisan bontot atau pun seluar dalam tidak akan timbul.

Takdalah perlu untuk menarik-narik seluar ke atas, dan tshirt ke bawah untuk menyorokkan seluar dalam ketika makan di kedai makan.

Dan pesen seluar begini dipanggil Mom Jeans. Sila lihat gambar-gambar yang disertakan di atas. Dan gambar di bawah ini khas untuk korang semua, di samping minah salleh, terdapat jugak seorang selebriti tanah air kita yang tidak asing lagi membuat kesalahan ini. Walaupun ia bukanlah jeans, tetapi cubaan dia untuk memakai fashion jenis high waist pants gagal sama sekali. Datuk Siti Nurhaliza akhirnya menjadi mangsa mom jeans.






















Agak-agak Datuk K turn on tak
tengok isterinya pakai macam ni?

17 comments:

  1. Anna nak tempah sekarang jugak seluar macam Siti tu pakai untuk raya tahun depan. Ahahahaha. Kalau kat sini, Anna perasan mom jeans ni banyak auntie-auntie yang pakai. Agak kelakar lah jugak.

    Oh, dan saya telah mengfeaturekan blog kamu dalam blog saya. Hikhikhik. ;)

    Keepitap!

    ReplyDelete
  2. SNL pernah buat parodi iklan komersil
    aku pernah tgk dulu
    haha

    nasib baik ma aku pakai kebaya
    phewwww
    haha

    ReplyDelete
  3. Tu yang buat Dato K sayang dia lebih tu :p

    ReplyDelete
  4. uhh but it doesnt look comfortable. :P

    ReplyDelete
  5. What a cool post!
    Moms jeans ni jeans atas pusat eh?
    kira kalau duduk, coli mesti berlaga dengan pinggang seluar.

    Hahaha.

    ReplyDelete
  6. hi!
    high waist pant kekadang cun jugak dipakai si perut flat haha..pastikan bontot x melebar sangat la =P

    ReplyDelete
  7. Adakah kamu peminat william sledd juga? :D

    ReplyDelete
  8. omg yes i hate that type of jeans
    mcm mak2 yang kelam kabut nak kuar rumah antar anak gi sekolah, n then main capai je seluar mana yang ada. sekali terpakai jeans laki dia yang oversize. tanak bagi londeh capai lagi tali pinggang ikat sampai perut.

    ReplyDelete
  9. he he kekadang mereka lupa badan tu dah banyak lemak.. masih ingat pinggang 25..

    salam zairah...
    jiwakaco tengok lemak keluar

    ReplyDelete
  10. Siti pakai apa pun...."Abang DonC" tetap sayang. Hehehehehhe

    ReplyDelete
  11. @Sue Anna Joe

    Tempah sekali untuk aku, aku nak warna kuning. Thanks lagi sekali sebab featurekan blog nieh. Ramai yang mengunjung tiba. Hah, gila sekejap.

    @pjoe

    Aku rasa aku pernah tengok. Kelakar gila, makcik makcik pertengahan tahu memperagakan mom jeans.

    @Ayyman Rahim.

    Hahaha. Yeah betul.

    @Atira.

    I think it's a bit too comfortable.

    @Ladynoe

    Thanks. Coli berlaga dengan seluar? OMG, I can so imagine that! Hahaha, too funny.

    @a s h a . a l a n g

    It can look really good on certain people only. Not everyone can pull it off.

    @fishballisme

    Never heard of him. But I just checked him out, he's so adorable. Lovely eyes. Watched his denim episode with that girl, and yeah he mentioned the mom jeans. Hilarious! And he has lovely eyes. It's a shame that he's gay. A lot of girls would be crazy for him!

    @Zuriani Y.

    Haha. Capai seluar laki dia. Okay, mungkin di situlah terciptanya konsep mom jeans ni kot. Tali pinggang itu satu kemestian.

    @jiwa kaco

    :) Pinggang 25. Hebat.

    @DonCorleone

    Beruntung Siti. Lol. Sayang fashion sense dia a bit ugh. I've met her in person twice, sangat baik dan humble orangnya. Tapi aku pasti tak sebanyak yang ko jumpa lah kan. Haha.

    ReplyDelete
  12. Muffin top tue mmg nmpak seksi,tp kena ukur la tahap lelemak tue sendiri mcm ko ckp...seswai ke x..

    ***jgn sampai jadi bengkang plak...hehehe.
    ***Agak lucu aku tgk CT pakai sluar camtu...

    ReplyDelete
  13. kalau pki ini.nampak macam bahagian depan pepet(gila kasar ayat aku. entri kau kat bawah pon ada guna ayat ni kan), macam tersembul gila. buruk gile. lurah bontot seperti panjang.

    mungkin juga orang yang memakai seluar begitu mempunyai lurah bontot panjang sehingga ke bahagian belakang badan. lurah bontot yang panjang memerlukan cawat yang sangat tinggi untuk melindungi bontot. macam mana agaknya panties mereka?

    ReplyDelete
  14. tak on kalau siti still pakai suar tu..
    on balik kalau dia buka suar tu..

    ReplyDelete
  15. but actually kalau kate moss pakai seluar tu tak de masalah rasa nya. kena tengok orang jugak la

    ReplyDelete
  16. seluar itu mmg menonjolkan kekurangan jika perut & punggung kita tebabomm mcm membawa belon di ruang itu hihi.

    selalunya kita spesis pompuan bila berpakaian, nmpk cantik bila nmpk curve kita...kalau kita SLIM & CURVY la! tp yg bermuffin top itu...xtaula..

    but if sape2 pna tgok Oprah's show kt hallmark (owh i luv her!), waktu dia buat special series dgn Carson Kressley (tentu anda igt dia jika menonton Queer Eye bla22), si Carson ini cuba memberi gambaran baik tentang wanita2 yg malu dgn bentuk bdn bermuffin top ini.Motifnya just nk yakinkan wanita2 itu yg mereka masih cantik wlupun BUNCIT+BERSELULIT+LENGAN MENGGELEBER etc..

    ReplyDelete
  17. @Pettoo

    Betul. Bengkang ke bengkung?
    Yeah CT looks kinda funny in here.
    Kesian dia.

    @AkuKopiKauSiapa?

    HAHAHAHAHHA. Aku tengah bayangkan bontot lurah sampai ke belakang badan.

    @Qarmadharma

    Haha. Itu sudah semestinya.

    @Zuriyani Y.

    Yup, tengok pada orang.

    @chopie chaplin

    Perempuan cantik pon boleh nampak hodoh kalau tak kena pemakaiannya.

    ReplyDelete